Kako najbolje da pravilno održavate kuhinjske daske !?

Mali saveti o tome kako najbolje da odrzavate kuhinjske daske ako zelite da vam budu uvek ciste i lepe.

 

Imajte na umu da je drvo kao prirodni materijal u upotrebi vec vekovima. Kao i svi prirodni materijali, drvo nije neunistivo i podlozno je promenama i deformacijama usled promena uslova sredine u kojoj se nalazi. Drvo je ziv matreijal jer sa promenama u temperaturi i vlaznosti ono radi tj. menja svoje dimenzije. I pored svih ovih svojstava kao i razvoja vestackih materijala drvo je  i dalje nezamenljiv i jedinstven materijal koji se izdvaja svojom teksturom i strukturom  kao i  fizicko hemijskim osobinama.

Da bi vas daske dugo i srecno sluzile morate da vodite racuna o njima i redovno ih odrzavate. A to ne zahteva previse vremena i izdvajaje puno novca.

Svakodnevno/posle svake upotrebe daske bi trebalo oprati blagim deterdzentom i/ili isparati u mlakoj vodi. Obrisati i ostaviti potom da se osusi u uspravnom polozaju ali ne blizu izvora toplote i direktnog sunca. Najbolje na prozracnom mestu. Izlaganje daske odnosno drveta velikom izvoru toplote dovesce do naglog gubitka vlage u celom ili pojedinim delovima drveta sto ce dovesti  do pucanja ili deformacija u vidu krivljenja daske.

Svremena na vreme, a sve zavisi koliko cesto uoptrebljavate vasu dasku, daske se moraju ocistiti bolje kako se ne bi nakupljale baktreje i ugrozilo vase zdravlje i zdravlje vase porodice. I pored toga sto drvo u sebi sadrzi tanin koji je ima antibakterijska svojstva, mi mu moramo pomoci kako bi odstranili ostatke hrane koje se zadrzavaju u porama drveta i sprecili razvijanje mikroorganizama. A sve to mozete pomocu stvari koje svako ima u kuci i nisu skupe.

Naneti so ili sodu bikarbonu na dasku i polovinom limuna utrljavati so tako da se sok iz limuna cedi na dasku. Kada smo dasku dobro istrljali, ostavimo da odstoji 5 do 10 minuta. Zatim nozem ili spaklom probamo da istruzemo sadrzaj i prljavstinu sa daske pokretima niz dasku tako da ne ogrebemo dasku i sve vreme vodeci racuna da se ne povredimo. Zatim dasku operemo u mlakoj vodi, prebrisemo i ostavimo da se osusi na prozracnom mestu, u vertikalnom polozaju, ne blizu izvora toplote. Najbolje bi bilo da daska prenoci  kako bi bili sigurni da je suva i kako bi ulje koje cemo naneti moglo sto vise da prodre u dasku.

Suvu dasku namazite mineralnim uljem ili pastom napravljenom od ulja i voska. Mineralna ulja prilagodjena su za upotrebu u ljudskoh ishrani odnosno za proizvode koji dolaze u dodir sa hranom.  Obicno  su bezbojna i bez mirisa i ukusa .Nanosenje ulja mozete uraditi krpicom ili sundjerom,blagi pokretima u svim pravcima.Nije preporucljivo upotrebljavati ulja koja se koriste za spremanje hrane u domacinstvu (maslinovo,suncokretovo). Ta ulje su podlozna oksidaciji nakon cega moze doci do stvaranja neprijatnih mirisa na samoj dasci. Najbolje bi bilo da dasku ostavite preko noci ili oko 12 -24h da ulje prodre u drvo, a zatim pokupite ostatke ulja krpicom.

      

Nakon toga daska je spremna za upotrebu.

Najvaznije je da daske nikada ne perete u masini za sudove!!! 

Deterzent za masinsko pranje sudova, velika temperatura i dugi kontakt sa vodom ce prouzrokovati ostecenja na vasoj dasci koja tesko mogu da se poprave.

U Evropi ali i nasem trzistu se u poslednje vreme pojavljuju daske uglavnom od babmusa ili slicnih matreijala poreklom iz Azije za koje Kineski proizvodjaci trvde da su prilagodjene pranju u masini. Dobro proverite da li su prilozeni sertifikati za daske da  smeju da dolaze u kontakt sa hranom i da nisu premazane sa lakovima i drugim hemikalijama koji i nisu preporucljive za kontakt sa hranoom.

Mineralna ulja lako mozete naci za par stotina dinara u prodaji svedskog proizvodjaca namestaja i opreme za kucu, do hilajdu i nesto dinara slovenackog proizvodjava u bolje opremljenim farbarama. Vise paznje uljima i rucno pravljenim pastama cemo posvetiti i u nekom od narednik clanaka.

 

Kuhinjske daske i drvena galanterija
Natrag na blog